Interesanti

Bricis brīdina par laiku piektdien – “Gaidāmi pat postījumi!”

Jau piektdien Latvijā ir gaidāms ļoti spēcīgs vējš, kas daudzviet Latvijā var nest nelielus postījumus, tā liecina pašas jaunākā laika prognozes un novērojumi. Jau naktī būs sagaidāms dienvidrietumu vējš, kurš krasi sāks pieņemties spēkā tieši rīta pusē un piekrastē brāzmas sasniegs jau 20 metrus sekundē, taču tas būs tikai sākums.

Tālāk dienas gaitā visā valsts teritorijā būs vismaz 14-19 metriem sekundē stipras, savukārt Vidzemes rietumos un Kurzemē jau tas būs ap 20 – 24 metriem sekundē, bet atklātā jūras krasā Ziemeļkurzemē jau ap 25 – 27 metriem sekundē, kas ir tīrākais vētras spēks.

Vējš ar tik milzīgu spēku var lauzt atsevišķus koku zarus un pat nogāzt veselus kokus, kā arī bojāt vieglākas konstrukcijas. Lauku reģionos pavisam noteikti ir jāpiedomā pie tā un jārēķinās, ka būs iespējami pārrāvumi elektrolīnijās, jo vēja spēks nebūs no tiem vājākajiem.

Gan naktī, gan arī dienā daudzviet būs gaidāmas lietusgāzes, tomēr lielākoties tās būs īslaicīgas, vietām būs arī pērkona negaiss ar pastiprinātu vēja esamību. Tomēr dienas otrajā pusē, sākoties ap pēcpusdienu Kurzemi sasniegs ļoti spēcīga lietus un vēja zona, kas nozīmē pamatīgas lietusgāzes, kopā ar pastiprinātu vēju.

Viena no iepriecinošajām lietām ir tāda, ka beidzot ir beidzies karstuma vilnos un jau piektdien varēsim izjust krietni vēsēku temperatūru. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs gaidāma ap +14 līdz +19 grādiem, kas vienalga ir ievērojami augsta un tuvu tropiskajai nakts temperatūrai, savukārt dienas maksimālā temperatūra solās būt ap +19 līdz +24 grādi pēc celsija, padarot dienu krietni vēsāku, nekā karstuma viļņa piedzīvotās.

Pašā Rīgā nakts paies bez salīdzinoši lieliem un nozīmīgiem nokrišņiem, savukārt dienā arī būs gaidāmas lietusgāzes, lielākoties īslaicīgs, iespējams arī pērkona negaiss. Naktī jūtami pastiprināsies dienvidrietumu vējš, kas dienā brāzmās sasniegs jau ap 16 – 19 metrus sekundē, kas ir gana daudz priekš nakts, nemaz nerunājot par to, kas notiks rīt dienas pirmajā pusē un pēc tās. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs ap +16 līdz + 17 grādiem, savukārt dienā maksimālā temperatūra gaidāma ap +22 līdz +23 grādiem pēc celsija.

Avots